Mimpi Membaca al-Quran


mimpi baca quran

Membaca al-Quran sudah pastinya satu perbuatan yang baik. Tapi jika mimpi baca al-Quran itu apa maknanya?

Menurut tafsirannya, mimpi membaca al-Quran membawa erti bahawa orang yang bermimpi sedemikian akan mendapat suatu berita atau perkhabaran yang baik.

erti mimpi:

mimpi mengaji, mimpi membaca alquran, mimpi membaca al quran, arti mimpi mengaji, mimpi baca alquran

Your reaction?
boleh jadi boleh jadi
152
boleh jadi
Entahlah Entahlah
161
Entahlah
Tak Caya Tak Caya
295
Tak Caya
Suka Suka
141
Suka
Alamak ! Alamak !
174
Alamak !
Rileks Lah Rileks Lah
268
Rileks Lah

Comments 30

  1. Ada pendapat mengatakan ia adalah alamat akan mencapai kejayaan hasil dari usaha yang dilakukan. Dalam erti kata lain, apa yang diimpikan akan diperolehi melalui usaha yang telah dilaksana.

   Selain itu, ada pula tafsiran lain yang mengatakan ia membawa maksud umur panjang.

  1. menurut hemat saya, pacar anda sedang mendalami ilmu Ketuhanan atau sedang belajar mengenali Tuhan dalam wajah-Nya yang sebenar. Dan, boleh jadi juga, anda akan menikahi beliau. Wallahu’alam…

 1. Apa artinya jika saya sedang berkumpul di masjid tempat tpa saya waktu masih kecil tetapi kita bersebelah2an dengan umat kristen lalu mereka mengikuti membaca 1 bahasa yg sama dengan kita dan melantunkan ayat2 suci al quran,apa yaa artinya

  1. Mimpi berada dalam masjid dikatakan mencerminkan petanda berada dalam kelompok orang alim. Begitu juga dengan mimpi membaca al-Quran. Alhamdulillah.

   Walaupun, tafsiran mimpi ayat al-Quran itu, ada pendapat lain yang mengupas lebih mendalam dan mengatakan ia bergantung kepada ayat yang dibaca. Mengikut tafsirannya, jika ayat rahmat, kemungkinan tandanya anda berada dalam rahmat Allah. Jika ayat azab yang dibaca, maka dikatakan itu petanda berada dalam kemurkaan Allah.

 2. Hai assalmualaikum..Saya bermimpi memeluk erat AlQuran lama dihdapan Dada..Selepas berapa ketika Alquran ITU mnjadi helaian2 y berterbangan ke udara..saya cba pertahnkan..Apakah makna mmpi saya?lalu sy tersdar.Mohon perkongsian ilmu.

 3. Ku prnah brmimpi d datangi al quran dgn pancaran sinar yg bgtu cerah,,,dan ktika ku ambil hikmahnya,,untky ia dtg sbab memang bnar ku jrg mmbacany apalg mndalami..subhanallah

 4. Aku bermimpi membaca al-qur’an dengan suara yg sangat lantang , dan didlm mimpi itu ada seorang laki2 yg membaca al-qur’an jg ,dan ternyata saya didlm mimpi itu sedang berlomba membaca al-qur’an dgn org itu , lalu didlm mimpi itu saya membacanya sedikit demi sedikit dan ada jg seorang jin yg seperti mengganggu dan mengacaukan konsentrasi saya ia mencoba membaca al-qur’an jg , tetapi didlm perlombaan itu terdapat kecurangan , lalu akhirnya saya tersadar dan bangun , saya langsung sholat tahajud dan membca ayat suci al-qur’an , mohon artikan jika ada yg tahu arti mimpi itu ?

 5. saya bermimpi membaca alquran tetapi ketika akan membaca harakatnya tidak ada , jadi saya tidak bisa membacanya lalu orang orang melihat saya. arti dari mimpi tsb apa? tolong dijawab. makasih

  1. mimpi ini sama dengan mimpi saya di malam hari pukul 02;00 pagi hari, namun saya belum menemukan makna atau arti dalam mimpi itu, yang merasa mengetahui agar membagi pengetahuan nya

   terimakasih

 6. kalau saya beberapa hari yang lalu mimpi, merukyah diri sendiri dengan membaca Al qur’an, itu apa ya artinya ?
  dimimpi itu saya juga bertemu salah satu orang yang saya kenal dan dia non muslim menyuruh saya untuk membacakan Al qur’an setelah saya merukyah diri sendiri,
  kira-kira artinya apa ya ?

 7. Saya bermimpi di suruh membaca alquran, tetapi saya tidak mau karna bacaan di alquran itu kurang jelas, itu tandanya apa nya ?

 8. Saya bermimpi berada disuatu majelis dan mengaji secara bergiliran, tapi pas giliran saya akan mengaji, pengajiannya selesai jadi saya tidak jadi mengaji, apa maksutnya itu?

  1. Lihat dari sudut positif, ianya sesuatu yang sangat baik kerana anda berada dalam majlis yang menyemarakkan ayat-ayat suci al-Quran. Kalau nak diperincikan lagi mungkin kalau boleh dinigat kembali apa ayat Quran yang didengari (dibacakan oleh orang lain) dalam majlis tersebut. Ada pendapat mengaitkan petanda mimpi dengan ayat atau surah yang dibaca/didengari.

 9. kalo mimpi melihat tulisan Allah dilangit apa y?
  trus mmpi diajari ngaji ma seorang teman lelaki
  makasih ya atas jawabannya

 10. Saya bermimpi ade di satu kawasan, di situ saya ternampak ada sekumpulan lelaki lebih dari 8 orang,bertubuh tinggi dengan berjubah putih serta wajah yang bercahaya… Di situ saya terlihat salah seorang lelaki meriba seorang bayi dalam lingkungan 1 tahun sambil membaca al-quran di samping bayi tersebut,bayi itu turut juga membaca dengan lancar… Saya cuba maju ke depan untuk lihat lebih jelas,malah bayi itu melihat dan memberi senyuman pada sy, comel sekali bayi tu… Dlam kusyuk melihat sekumpulan lelaki berjubah putih itu… Saya tiba2x di datangi oleh salah seorang dari kalangan lelaki di situ… Dan dia memperkenalkan dirinya… Di sini saya kurang ingati apa yang lelaki itu sampaikan…apa yang sy ingat, dia mengatakan akan adanya berita baik pada diri sy.

 11. Saya bermimpi mendengar dan melihat orang sedang membaca al quran. yang membaca adalah bos saya yang memeluk agama kristen yang taat. Apakah ada arti mimpi saya tsb.

 12. Assalamualaikum..
  Saya bermimpi menjadi ustadz untuk mengajari baca al quran..
  tapi giliran saya diminta untuk beri contoh malah saya tidak bisa membacanya..
  apa kira kira arti mimpi ini ustadz..??
  Terima kasih
  wassalam….

 13. Assalamualaikum,
  saya mau tanya saya bermimpi belajara membaca al-quran disebuah pesantren pertanda apa yaa ?? Terima kasih

  1. Wa’alaikummusalam Amalia. Mimpi membaca al-Quran itu kalau boleh diingat kembali apa surah yang dibaca maka boleh saya kongsikan tafsirannya secara lebih khusus.

   Walaubagaimanapun, mimpi baca al-Quran itu secara umumnya selain daripada tafsiran yang di atas, satu lagi tafsirannya ialah itu alamat bahawa orang yang mimpi itu ada melakukan satu pekerjaan atau urusan dan hingga akhirnya tidak ada orang yang akan datang membantu.

 14. Salam,
  Saya bermimpi Al Quran terbang dihadapan saya, lalu saya memeluk erat sambil berkata, sahabatku Al Quran , sahabatku Al-Quran..sambil menangis dan terus rasa tenang.
  Untuk pengetahuan, setiap malam saya amalkan baca surah Al-Mulk dan Al-sajdah sebelum tidur..Alhamdulilah istiqamah setiap malam..

  Apakah Tafsir mimpi saya..
  Terima kasih.

 15. assalamualaikum.. saya mau tanya,
  saya bermimpi tentang teman cowo saya yang kebetulan (non muslim) sedang membaca al quran bersama teman2 yang lainnya, saya sudah bermimpi hal yang sama 2 kali dan semalam untuk ke 3 kali saya memimpikan hal yang sama kalau teman cowo saya (non muslim) membaca al quran surah al-mulk saya ingat sekali dia membaca ayat 1 Tabaarokal-ladzii biyadihil mulku wahuwa ‘ala kulli syai-ing qodiir, secara bergantian dengan saya . artinya apa ya dan pertanda apa ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

log in

reset password

Back to
log in